Want your
own Fotopage?








 
Mammahouse 's FotoPage

By: MamMa House

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Feb-2007 09:00 Email | Share | Bookmark
Butter Icing Cake



Semalam saya cuba membuat icing cake sendiri...memang dah lama nak belajar..dan semalam lah permulaanya...hehhehe
Saya buat kek guna resepi Chocolate Butter Cake dari fp MamaFami dan Butter Icing saya ambil resepi dari myresepi.net from umi_e...thanks a lot kerana sudi share resepi ni pada kami pengguna internet ni...
so inilah hasilnya...walaupun tanpa piping tools...
Anak saya kemain suka lagi...dia kata itu kek besday dia...
saya iyakan je laa...walhal bukan dia makan sangat pun...
disebabkan banyak sangat...saya potong2 dan bawa bekal dia ke sekolah...
budak-budak kan suka....
Tadi balik sekolah...dia cakap cikgu makan semua kek dia...hehehe
"Esok mama jangan bawa lagi kek kakak..nanti sume orang makan" kedekut betul
so...enjoy the recipes


Quote:

[b]Butter Icing[/b]

Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )

* 250gm butter
* 150gm shortening
* 250gm icing sugar (diayak dulu)
* 2 sudu besar susu segar
* Pewarna ikut suka

Cara-cara

1. Pukul_sampai_kembang Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
2. Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
3. Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...



Quote:

MamaFami :: Saya buat 3 kek je mama...itupun untuk satu adunan kek coklat tu...nampak banyak sebab loyangnye kecik je...hehehhe
Tak cantik mana pun mama...hanya main ngan color je tangan saya ni pun keras jugak sebenarnya...hehhe
Jeff :: saya pun sayang jugak nak makan....
mijon :: saya guna plastik beg yg buat bungkus air tu...masukkan butter icing tu then gunting sikit hujung tepinya...pastu tekan je la macam org buat piping tu...
shortening tu lemak sayuran betulla...kalau tak nak letak pun boleh.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net